Településfejlesztés

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat
Egy város fejlesztésének szempontjából, az egyik legfontosabb területe a városközpont, és abból is a legmeghatározóbb mindig a főtere. Az Ifjúság tér egy olyan akupunktúrás pont Kistarcsa városszövetében, amely ugyan összetett urbanisztikai problémákat hordoz, de rendezése mégis a legnagyobb hatással bíró beavatkozás. A tér fejlesztése igencsak nagy kihívás a városnak, amely már régóta várat magára. A tér fejlesztésében előre lépni, mivel az jelentős beruházásokat is feltételez, csak lépésről lépésre, és csak közösen, a potenciális térhasználókkal, vállalkozókkal, területtulajdonosokkal lehet. Ahhoz, hogy a tér végleges formájában egy nyüzsgő városi élet színtere legyen, sok mindenre szükség lesz, de mindenek előtt meg kell ismernünk a "térhasználók" valódi igényeit, motivációit is, amiért majd szívesen idejön, és itt időt tölt el, hiszen valóban sikeres egy városi tér csak akkor lesz, ha ezeket kellően alaposan feltérképezzük, és figyelembe vesszük.
 
A tértervezés során tehát, első lépésként nem a burkolatok és a zöldfelületek esztétikai tervezésével kell kezdenünk, hanem a tervezési program pontos meghatározásával. Mi az, ami a leginkább megfelel a városlakóknak, amely miatt idejönnek és tovább is elidőznek, mert ügyet lehet intézni, vásárolni, jó itt találkozni, beszélgetni, pihenni, nézelődni, és mert eléggé vonzó ahhoz, hogy ezt pont itt tegyék meg. Emellett még a legnagyobb rugalmasságot is kell mutatnia, hogy a sokféle használati célnak megfeleljen, és tisztázni kell azt is, mely területek kialakítását lehet véglegesíteni, és melyeket kell egyelőre átmeneti jelleggel kezelni vagy szabályozni.
 
Most a tér alul-hasznosított, beépítése kissé kaotikus, és a funkcionális hasznosíthatóság köre is igen széles: rendezvények, közösségi programok, játszótér, pihenés, vásárlás, vendéglátás, parkolás.
 
Keressük tehát azt, amitől ez a tér valóban a város "nappalija" lesz, a jobb hasznosíthatóságot felismerve, annak érdekében a határoló ingatlanok funkcióváltása is bekövetkezhet. Ennek segítése a közlekedés- és közműfejlesztés területén is adhat feladatot. Érdemes abban is gondolkodni, hogy milyen olyan funkciók idevonzásával vagy idetelepítésével lehet fokozni a hatást, ami növeli a tér népszerűségét és sikerét, amellyel a kistarcsaiak kedvelt találkozópontjává válhat az Ifjúság tér.
 
Ennek érdekében a Képviselő-testület támogatta azt a célt, hogy a tér fejlesztése sok helyi polgár, vállalkozó bevonásával történjen, egy úgy nevezett "közösségi tervezési" módszer bevezetésével, amelynek levezetésére a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai Tanszékét kérték fel, akiknek ebben nagy tapasztalatuk van. Tehát az Ön véleményére is szükségünk van, de ahhoz, hogy elmondhassa, keresse a híradásainkat ebben a témában, és jöjjön el a meghirdetett rendezvényeinkre, kövesse a munkát az erre kialakított felületeken, az önkormányzati honlapon és a közösségi médiában!
 
Folytatása következik ...
 
Marthi Zsuzsanna
az önkormányzat főépítésze