Űrfa ültetése Kistarcsán - beszámoló

Nyomtatóbarát változatLevélben küldésPDF változat
Űrfa

2017. május 13-án, az évente megrendezésre kerülő, hagyományos tavaszi virágültetés keretében, Kistarcsán a Csigaház előtti parkrészen egy nem mindennapi eseménynek lehettünk tanúi.

Szombaton, 10 órai kezdettel Kistarcsa Város Önkormányzata egy űrfát ültetett el. Egy olyan gömb juhar facsemetét, melynek gyökerére Schuminszky Nándornak köszönhetően az űrt megjárt hazai földből is jutott.

2007. áprilisában Charles Simonyi egy darabka kistarcsai földet is vitt magával az űrutazásra, amit Schuminszky Nándor küldött az űrbe, anyósa családi házának kistarcsai kertjéből.

Schuminszky Nándor által több talajminta is került az űrfa tövébe: egy csipetnyi az űrt megjárt kistarcsai földből, egy csipetnyi a floridai Cape Canaveral 39/A startkomplexumának közeléből, a meglepetés felajánlás pedig egy meteorit darab volt. Varga Árpád pedig nagylelkűen felajánlotta Kistarcsa városának a szépen kidolgozott emléktábla-talapzatot.

Az eseményt Juhász István alpolgármester nyitotta meg, aki maga is érdeklődik az űrtéma iránt. A facsemete gyökerére szórták a talajmintákat, majd az ültetés befejezését követően alpolgármester úr megköszönte a felajánlást és a lehetőséget Kistarcsa városa számára, kihangsúlyozva az esemény egyediségét és fontosságát a város életében.

Ugyan Charles Simonyi nem tudott eljönni az eseményre, de levélben írt üzenetét testvére, Tamás olvasta fel Juhász István köszöntője után, ünnepélyes keretek között.

Végezetül pedig Schuminszky Nándor emlékezett meg röviden az eseményről, elmesélve a világűrt megjárt kistarcsai föld történetét, illetve átnyújtotta „Űrsztárok és űrsztorik” című könyvének egy példányát alpolgármester úrnak.