Hírek

Elérhetőségek

Beszélgetés Csampa Zsolttal, a Humánpolitikai Bizottság elnökével

Jó irányba halad az új bizottság

Beszélgetés Csampa Zsolttal, a Humánpolitikai Bizottság elnökével

 

Elmúlt ciklusba Ön vezette az összevont humánterülethez tartozó bizottságot. Hogyan értékeli az új struktúrájú bizottságot?

Megtiszteltetés volt számomra, hogy a bizottság vezetésével engem bíztak meg. Köszönöm polgármester úrnak, aki felkért rá és képviselőtársaimnak, akik bizalmat szavaztak. Nagy feladatnak és kihívásnak tekintettem, és talán ha lehet ezt mondani most is ennek tekintem és legjobb tudásom szerint próbálok helytállni, vezetni a bizottságot. Eléggé szétágazó a humán terület, amelybe beletartozik a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a sport és nem utolsó sorban a rászorulok segítése is. Ismerőseim, barátaim sokszor mondják, hogy humánterületre érzékeny vagyok. Erre viccesen azt válaszolom nekik, hogy ezért vezetem a bizottságot. Visszatérve a kérdés megválaszolására jó irányba halad az új bizottság, persze idő kell, hogy az elkezdett elképzelések, folyamatok beérjenek, ténylegesen megvalósuljanak.  Ez egy hosszú folyamat. De úgy gondolom, hogy megéri folytatni. Egy példán szeretném ezt bemutatni: amikor 2014-ben átvettük a családi napközik támogatását, 21.000 Ft / fő támogatást kaptak. Folyamatos egyeztetések után 2017-ben elértük, hogy a támogatási összeg 40.000 Ft / főre emelkedett és a hiányzások sem befolyásolták a támogatási összeget. Ezzel is próbáltunk a családos szülőknek egy kicsit segíteni. Bizottsági elnökként fontosnak tartom, hogy ha bármilyen rendezvényükre meghívnak, akkor ott legyek.

 

A bizottság összetétele alapján önök kisebbségben vannak az ellenzékkel szemben, ennek ellenére, hogyan sikerül együttműködni velük és vezetni a bizottságot?

Nem szeretem ezt a szót, hogy ellenzék. Úgy tartom, hogy bizottságba is egy csapatként kell gondolkodnunk, tennünk a városért. Mindannyian itt élünk, ismerjük egymást. Ezért szeretem a közmeghallgatások során is kivetíteni a bizottság összetételét, hogy látható legyen, mindenki ugyanolyan fontos, és része a bizottságnak. A bizottság elnöknek is csak egy szavazata van, ha nem törekszik kompromisszumokra, akkor nem tud sikeres lenni. Úgy gondolom, hogy az elmúlt közel 5 év alatt sikerült megvalósítani ezt, közösen tudunk gondolkodni és javaslatokat megfogalmazni. Itt mondok egy jó példát erre: egyik bizottsági tag javasolta, hogy vezessük be településünkön is az életkezdési támogatást. Itt senki sem próbálta megkérdőjelezni ezt a fontos javaslatot, hanem egyöntetűen támogattuk és kidolgoztuk a részleteket.

Természetesen - hétköznapi szóhasználattal - előfordulnak súrlódások is, mint minden családban, de ezt eddig sikerült megoldanunk és közösen kitalálni, hogy hogyan lehet elérni egy közös célt a döntésekben.  

 

Ha jól tudom az ön vezetésével készült el az iskolában a játszótér!

Igen ez még ciklus elején történt. Egy közös projekt volt a szülői munkaközösséggel és az iskola vezetésével. A költségek tekintetében az önkormányzat mellett oroszlánrészt vállalt a szülői munkaközösség is. Szükségesnek tartottuk, hogy az óvoda után ugyanúgy megmaradjon a gyerekeknek a kinti játszási lehetőségük, tudjanak homokozni, hintázni, mászókára mászni. Ezt sikerült megvalósítanunk.  Ahogy elkészültünk vele öröm volt számomra nézni, ahogy hétfőn a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták az új eszközöket és birtokba is vették. Idén tanévkezdésre pedig sikerült egy kicsit megújítani őket.

 

Tavaly több rendezvényt Ön nyitott meg!

Igen, ahogy beszélgetésünk elején jeleztem bizonyos folyamatok most érnek be. Kistarcsai Napok keretében pénteken én nyithattam meg a KIKE kiállításokat, majd következett a Görhönyfesztivál, itt a megnyitó mellett másodszor kértek fel zsűrizésre. Elmondhatom, hogy nem könnyű a zsűrizés, nagyon különleges ízvilágú görhönyöket kóstoltunk a többi zsűri taggal együtt. Majd jött az Idősek világnapja, ahol a második napon köszönthettem az időseket és elmondhattam, hogy fontos értéket képviselnek a város életében. Majd év végén az Ifjúság tér ünnepélyes átadásán a szalagátvágáson vehettem részt. 

 

Ha lehetne egy mondatban összefoglalni, mit tart még sikeresnek bizottsági munkája terén?

Nehéz erre egy mondatba válaszolni és eltérnék a szokványos kifejtésektől.  Egy fontos dolgot emelnék ki: a humánterületről nyugdíjba vonuló személyeket minden évben köszöntjük és egy emlékdíjat adunk át részükre, melyben megköszönjük a városban végzett munkájukat. Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos, hisz hosszú éveket – évtizedeket dolgoztak a családok és városunk érdekében.

Végül szeretném megköszönni humánterülethez tartozó emberek munkáját, akik segítették, hogy a bizottság jól tudjon működni és legvégül a családom kitartását is, hogy elnézik nekem a sok elfoglaltságot. 

P.Gy.