Hírek

Elérhetőségek

Cégkapu - cégeknek

Minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell a cégkapun, még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket

A cégkapu a cégekre vonatkozik: minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel.
A koncepció újdonsága, hogy míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani. Mostantól a céggel fognak kommunikálni és a cégnek kell majd kommunikációt irányítania.
A jelenlegi regisztráció előzetes, ráadásul még tesztüzemről van szó, a cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a https://cegkapu.gov.hu/ oldalon.
A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja. A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni, nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani. Az adótanácsadó példaként említette, hogy ha egy céges autó után gyorshajtási bírságot kell fizetni, arról 2018-tól nem lesz papír, helyette a cégkapura érkezik egy elektronikus értesítés, egy határozat arról, hogy az autó szabálytalanul közlekedett.