Hírek

Elérhetőségek

DOCPIE szeminárum a demokratikus szerepvállalás és polgári részvételről

2015. augusztus 20-án a Democratic Ownership and Civic Participation in Europe (DOCPIE) címet viselő civil társadalmi projekt helyi szemináriuma zajlott le. A rendezvényt Solymosi Sándor polgármester nyitotta meg - köszöntöjében üdvözölte a lengyelországi Olesnicából érkezett delegáció tagjait. A polgármesteri köszöntőt követően, Gergely Béla Zsolt szervezési ügyintéző röviden ismertette az önkormányzat dolgozóival és a vendégekkel az Európa a polgárokért programot és a programban rejlő forrásteremtési lehetőségeket. Majd, Piotr Michałowski projektmenedzser egy diasorozatban bemutatta, hogy a helyi polgárok hogyan vesznek részt a közösség életében, valamint miért fontos számukra az önkéntesség, melynek útján különösen hatékonyan erősíthető a polgárok elkötelezettsége társadalmuk és annak politikai élete iránt. Az előadásokat egy vitafórum követte, melynek során olyan kérdéseket vitattak meg a résztvevők, mint például - Hogyan lehetne az európai identitástudatot erősíteni a polgárokban a demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel érdekében? Mi lenne, ha nem lenne Európai Unió? A vitafórumon arról a - DOCPIE projekt konzorciuma által kidolgozott - közvélemény kutatásról is szó esett, melynek során az európai identitás és az Európai Uniós állampolgárság kapcsolatáról, valamint az Európai Unió demokratikus életében való részvétel módjairól szeretnének tájékozódni a magyarok körében. A kérdőív egyes kérdései megvitatásra kerültek. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a kérdőív terjesztésében az Önkormányzat kérje a Tempus Közalapítvány támogatását.

A rendezvényt a Europe Direct Pest Megye támogatta uniós kiadványokkal és egyéb kellékekkel. Az Európai Bizottság közvetlen támogatásával működő és Képviselete által koordinált Europe Direct irodákban bárki ingyenesen tájékozódhat az uniós polgársághoz kapcsolódó lehetőségekről, például az utazás, a tanulás vagy a munkavállalás terén.

A projektről bővebben a szlovéniai koordinátor, Društvo za razvoj podeželja LAZ honlapján lehet tájékozódni, valamint a Kistarcsa Város Önkormányzatánál  a projektért felelős személynél - Gergely Béla Zsolt (Kistarcsa Város Polgármesteri Hivatala, Szervezési Iroda, 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48., Tel: +36 28 470 711; email: zsolt.gergely@kistarcsa.hu).