Hírek

Elérhetőségek

A Kommunizmus áldozatainak emléknapja Kistarcsán - képgaléria

- Téglába vésett történelem - a kistarcsai internálótábor
A Kommunizmus áldozatainak emléknapja Kistarcsán
Időpont: 2017. február 24.
Helyszín: Csigaház

Kommunizmus áldozatainak emléknapja

Az Országgyűlés 17 évvel ezelőtt nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává. Kistarcsán a megemlékezésre az emléknap előestéjén került sor. Idén rendhagyó kiállítással, kerekasztal beszélgetéssel és egy helytörténeti előadással egészült ki az ünnepség.
A megemlékezés Kistarcsa Város Önkormányzata szervezésében délután 5 órakor a Csigaházban kezdődött. Gacsályi Ádám a Simándy József Általános Iskola igazgatóhelyettese több évtizede kutatja a volt internálótábor történetét. Egy rövidfilm és egy prezentáció keretében mutatta be, mik történhettek a tábor falain belül és megosztotta kutatómunkájának legújabb eredményeit.
Ezután Vitéz Lovag Dömötör Zoltán az 1956 Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnoka, valamint Dózsa László színművész megnyitotta a „Téglába vésett történelem” című ismeretterjesztő kiállítást. A tárlat eddig még nem látott részletességgel mutatja be az egykori internálótábor mindennapjait. Ezt követően Vitéz Lovag Dömötör Zoltán jubileumi emlékérmet adott át Solymosi Sándor polgármesternek és Szilárdi Lászlónak a Városi Művelődési, Sportközpont és Könyvtár vezetőjének, megköszönve azt a kitartó munkát, amellyel, Kistarcsa évről évre egy méltó megemlékezés helyszínévé vált.
A kiállítás megnyitását követően az ünnepség a tábor emlékfalánál folytatódott. A Simándy József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola fúvószenekarának közreműködésével a Himnusz közös eléneklése következett. Vécsey László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő emlékezőbeszédét követően Dózsa László és Pozsgai Zsolt: Vérből az ének című versét személyesen Dózsa László szavalta el. A színművészt több alkalommal is kitüntették, 14 évesen rendkívül fiatal hőse volt az 1956-os forradalomnak. A megemlékezésen részt vett Szente Olivér, a Fidelitas Pest Megyei Választmányának elnöke, valamint a Fidelitas alelnöke dr. Vincze Géza is. 
Az áldozatok emlékére felállított kopjafánál, illetve Meszlényi Zoltán emléktáblájánál koszorút helyezett el a Magyar Kormány részéről Vécsey László parlamenti képviselő, Kistarcsa Város Önkormányzata nevében Solymosi Sándor polgármester, az 1956 Magyar Nemzetőrség jelenlévő tagjai, a drezdai Ifjúsági és Kulturális Projekt Egyesület képviselői,  a Simándy József Általános Iskola és a Városi Óvoda munkatársai, a Kistarcsai Alapszolgáltatási Központ dolgozói, a Fidesz-KDNP Kistarcsai Csoportja, A Fideltas jelenlévő tagjai, a Jobbik Kistarcsai Szervezete, a Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány tagjai, a Kistarcsa Városért Egyesület, a Kistarcsai Vállalkozók Baráti Köre a Kistarcsai KÖFE Kft. és a KIVÜ Kft. munkatársai.
A kiállítás és a megemlékezés az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő finanszírozásával, a Gulág Emlékbizottság támogatásával valósulhatott meg. Az „Európa a polgárokért” projekt keretében a projektvezető drezdai Ifjúsági és Kulturális Projekt Egyesület (Jugend- & Kulturprojekt e.V.) képviselői is ellátogattak Kistarcsára, ahol egy angol nyelvű kerekasztal beszélgetést követően vettek részt a megemlékezésen. 
Az ünnepség a Szózat eléneklésével és közös gyertyagyújtással zárult.

...