Hírek

Elérhetőségek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója az afrikai sertéspestisről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója

 

A Földművelésügyi Értesítő LXVIII. évfolyam 8. számában megjelent az Országos Főállatorvos (a továbbiakban: OFÁ) afrikai sertéspestis (a továbbiakban: ASP) elleni védekezés szabályairól szóló 3/2018. számú határozata. Az új határozat kiadását az ASP járványügyi helyzetének változása, a romániai helyzet jelentős romlása, illetve a magyar határhoz közeli telepeken házisertésben, továbbá vaddisznóban is kimutatott betegségek tették szükségessé. A legfrissebb kockázatbecslési eredmények alapján az érintett területek kockázati besorolása módosult, korábban érvényben lévő OFÁ határozathoz képest.  Az ASP szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területek besorolása a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően történt, amelyet a határozat 1. számú melléklete tételesen tartalmaz.  A kockázati kategóriára tekintet nélkül a határozatban előírtakat az egész országban be kell tartani.

 

A magas kockázatú területről a kilőtt vaddisznók teste a negatív eredmény birtokában is csak magyarországi rendeltetési helyre szállítható, továbbá a test vagy az abból származó hús és egyéb termék kizárólag Magyarország területén kerülhet forgalomba.

 

A közepes kockázatú területeken is össze kell gyűjteni az elhullott vaddisznó testeket, és úgy kell 1. kategóriájú állati melléktermék feldolgozóba szállítani. Megszűnt a vadászat során elejtett vaddisznókból való kötelező mintavétel. Az aktív vizsgálati rendszer a továbbiakban csak a diagnosztikai célból, a vaddisznóállomány gyérítése érdekében történő kilövéseknél áll fenn.

 

Újdonság, hogy az élő vaddisznószállítás problémáinak enyhítése érdekében lehetővé vált a  közepes kockázatú területen található engedélyezett vadaskertekből és vadfarmokból az élő vaddisznók elszállítása az alacsony kockázatú területre. Ehhez azonban alapfeltétel a megfelelő vérvizsgálatok elvégzése és a járványügyi előírások szigorú betartása.

 

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosokat, hogy a vadgazdálkodási kódszámok alapján településünk a közepes kockázatú területhez tartozik.

 

A fent leírtak figyelembe vételével kérjük az érintetteket a 3/2018. számú OFÁ határozatban előírt szabályok szigorú betartására.

 

 

                                                                                                    Kistarcsai Polgármesteri Hivatal

Csatolmány(ok):
ASP841.76 KB
ASP1.31 MB
ASP359.15 KB
ASP208.26 KB