Hírek

Elérhetőségek

Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) 2017. november 10-ei ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi társadalom, a civil szervezetek és a politikai pártok felé, azzal kapcsolatban, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack európai polgári kezdeményezés).

Jelenleg az Európai Unióban nincs olyan szabályozás, amely az őshonos kisebbségek nyelvi és kulturális jogait védi.

A külhoni magyarság képviselői 2017. november 10-én a Magyar Állandó Értekezleten egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaország irányába, hogy a magyarországi emberek aláírásukkal segítsék elő az európai polgári kezdeményezés sikerét.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon a kezdeményezéssel legalább 1 millió támogató aláírás szükséges.
A kezdeményezés arra irányul, hogy az Európai Bizottság végre foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Bár az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, a mai napig nem született átfogó európai uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Egy európai szintű kötelező kisebbségvédelmi szabályozás jelentős mértékben javítaná a nemzeti kisebbségek helyzetét. Az aláírásgyűjtés kulcsfontosságú jelentőséggel bír, hiszen sikertelensége több évtizedre visszavetheti az európai uniós kisebbségvédelmi érdekérvényesítési lehetőségeket.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést online és papír alapon is lehet támogatni. A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon írható alá, illetve további információ is itt érhető el.

A papír alapú aláírási íveket Magyarországon a Rákóczi Szövetség gyűjti. A kezdeményezésről szóló tájékoztató és az online és papír alapú kitöltést segítő aláírási útmutató a csatolmányokban megtalálható.

Csatolmány(ok):