Hírek

Elérhetőségek

Rekord adóbevétel 2017-ben

100 millió forint plusz adóbevétellel zárta az évet Kistarcsa

 

 

Az elmúlt évben 17 %-kal növekedett a város adóbevétele, ami így meghaladta az 515,6 millió Ft-ot. A helyi gazdaság is jól teljesített, mert az iparűzési adóbevételek még jobban, 18,6 %-kal emelkedtek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az adóbevételek tekintetében nemcsak az iparűzési adóban, hanem kisadókat érintően is bevétel növekedéssel számolhattunk. Az iparűzési adóbevallások adatai alapján a 2017. évben további gazdasági növekedés volt tapasztalható. A decemberi iparűzési adó-feltöltés számadatai, valamint a nagy adózók felől érkező bevallások alapján az idei adóbevétel ismét jelentősen meghaladta a 2016-os, kedvezőnek számító 345 millió forintot. 2017. évben az iparűzési adóbevétel 409 millió forint volt.  Az egész éves többletbevétel közel 100 millió forint, melynek 88% -a iparűzési adó többletbevételként jelentkezett.

 

2017. évben az iparűzési adóból származó bevételek növekedése első sorban a magyar kormány gazdaságösztönző adópolitikájának eredménye, ami kihatott a gazdasági növekedésre, a vállalkozók számának emelkedésére. A nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozási szektor számszerűen és iparűzési adóalap tekintetében is növekedést mutat. Az önkormányzat sajátos bevételei között a helyi iparűzési adó jelentős részarányt képvisel. 2016. és 2017. évben is az adóbevételek 78 %-át jelentette.

 

A település Budapesthez való közelsége, valamint kiváló közlekedése vonzerőt jelent a kiköltözők és a vállalkozások számára is. A beépített telkek után ugyan csökken a telekadó és talajterhelési díj bevétel, azonban összességében az infrastrukturális fejlesztések mellett a fizetőképes kereslet nagyobb árbevételhez juttatja a város vállalkozásait, valamint hatással van a kvalifikált munkaerő foglalkoztatása is.

 

Az adóbevételek alakulására a továbbiakban hatással volt az adóügyi szakterület támogatói hatósági eljárása, az önkéntes jogkövetés elősegítése, valamint az adóhatóság munkafolyamatait erősítő céginformációs adatok napra készen történő nyilvántartása. A több éve bevezetett integrált adóztatási nyilvántartás (ASP), valamint az elektronikus ügyintézés lehetősége is hozzá járult az adóbevételek maximalizálásához. (A sikert nem adták ingyen: az ASP-s rendszer rengeteg munkát adott az Adócsoportnak, a kihívásoknak az ügyintézők teljesen megfeleltek.) A talajterhelési díj bevallási kötelezettséggel kapcsolatos ötéves átfogó ellenőrzések is eredményesen zárultak, valamit a gépjárműadó befizetéshez kapcsolódó önkéntes befizetések aránya is növekedett. Elmondható, hogy a városban működő gazdasági társaságok infrastrukturális beruházásai és az általuk befizetett helyi iparűzési adó kiemelkedő szerepet játszik a helyi közfeladatok finanszírozásában.

 

Köszönhetően a gazdaság szereplőinek és teljesítményének, a magánszemélyeknek továbbra sem kell Kistarcsán további helyi adót fizetniük.