Hírek

Elérhetőségek

Tájékoztató a H8 és H9 vonatok közlekedését és menetrendjét érintő változásokról

A 80a vasútvonal felújítása idején, várhatóan decemberig ideiglenes jelleggel a pótlást részben a H8-as HÉV vonal végzi. Ezzel összefüggésben a H8 és H9 vonatok közlekedésében és menetrendjében változások lépnek életbe.

A H8-as vonalon a vonatok indulási időpontjai az eddig megszokotthoz hasonlóak. Jelentős eltérés azonban, hogy hétköznap Gödöllőről Örs vezér tere felé egyes vonatok – reggeli csúcsidőben minden második vonat – Szentjakab, illetve Zsófialiget, Kistarcsa, Kistarcsa kórház és Ilonatelep megállóhelyeken nem állnak meg. (Nem árt tudni, hogy erre nem a menetidő csökkentése miatt van szükség, a fő cél az utastömeg egyenletes elosztása, az egyes vonatok zsúfoltságának lehetőség szerinti csökkentése. A fent említett pótlási feladat miatt várhatóan sokkal több utast kell majd elszállítani, így a H8-as vonatokon valószínűleg már Gödöllőn is nagy lesz az utaslétszám. Kistarcsa térségében nagy utasforgalmú megállóhelyeken a zsúfoltság tovább fokozódna. Ennek elkerülése érdekében maradnak ki a felsorolt megállóhelyek.)

Kerepes állomásról Örs vezér tere felé minden gödöllői - ideértve a „gyorsított” vonatokat is - után 5 perccel indul majd betétjáratként olyan vonat, amely mindenhol megáll. Ezek a vonatok szállítják a „gyorsított” vonatok által kihagyott megállóhelyeken felszálló utasokat, akik nagy valószínűséggel úgysem férnének fel a „gyorsított” vonatokra.

Figyelem! A környékbeliek számára az áthaladó vonatok valószínűleg szokatlanok lesznek, ezért a gyalogosoktól és utasainktól fokozott óvatosságot kérünk a balesetek elkerülése érdekében!

Gyorsított vonatok indulási időpontjai Gödöllő végállomásról: 5:42 – 7:42 közt félóránként. A Kerepes – Örs vezér tere között közlekedő vonatok csúcsidőben negyed óránként követik egymást, kerepesi indulások: 5:54-től 8:09-ig.

A délutáni csúcsidőben Budapest felé közlekedő vonatok negyed óránként követik egymást, emellett félóránként közlekedni fognak a Kerepes – Örs vezér tere közti járatok, valamint naponta egy mogyoródi vonat is. Utóbbi 19:10-kor indul Örs vezér teréről Mogyoródra, Mogyoródról pedig 19:53-kor indul vissza Budapestre.

Örs vezér teréről Gödöllő felé szintén az eddig megszokott időpontokban indulnak majd a vonatok, ezen felül 5:26-7:41közt indulnak Kerepesre a sűrítő vonatok, közvetlenül a Gödöllőre induló vonatok után. Ezek a vonatok Kerepes felé haladva nem állnak meg Ilonatelep, Kistarcsa kórház és Zsófialiget megállóhelyeken. Reggel csúcsidőben ezen vonatok közlekedésének célja, hogy a szerelvény eljusson Kerepes állomásra, ahonnan Örs vezér tere felé visszaindulva a már említett módon csökkentsék a gödöllői vonatok zsúfoltságát.

Délután, csúcsidőben a vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, ekkor áthaladás nem várható.

A H9-es vonal egész nap félórás követési időközzel közlekedik, hétköznap a délelőtti és délutáni csúcsidőben minden vonatról át kell majd szállni Cinkota állomáson. Ezzel összefüggésben az indulási időpontok változnak. Ekkor a Csömör – Cinkota szakaszon a MÁV-tól kölcsönkapott Desiro motorvonatok járnak majd. Hajnalban, este, és csúcsidőn kívül napközben a H9-es viszonylaton átszállás nélkül közlekednek a vonatok Csömör - Örs vezér tere között. Újdonság, hogy ekkor a Desiro vonatok által lehetőség nyílik Csömörről Kistarcsán át Kerepesig utazni. Itt fontos megemlíteni, hogy a Kerepesről Csömör felé közlekedő vonatok a megszokottól eltérően a menetirány szerinti jobb vágányon közlekednek! Délutáni csúcsidőben a csömöri Desiro vonatok ismét a gödöllői vonatokhoz fognak átszállással csatlakozni Cinkotán.

A hétvégi menetrendben lényeges változás egyelőre nem várható, említésre méltó azonban, hogy a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napokon (általában vasárnap) délután a H8-as vonatok 6 kocsival közlekednek majd. A 6 kocsis vonatok forgalomba állása cinkotai átszállással valósul meg, a menetrendben megjelölt vonatok esetében.

Kérjük, figyeljék a kihelyezett tájékoztatókat és a menetrendet! Türelmüket és együttműködésüket köszönjük!

 

Általános tájékoztató ábra és menetrendek: https://bkk.hu/wp-content/uploads/2019/01/h8-h9-valtozas.jpg

Hétköznap:

Örs vezér tere -> Csömör, Gödöllő felé:https://bkk.hu/apps/menetrend/pdf/6100/20190204/a.pdf

Gödöllő, Csömör -> Örs vezér tere felé:https://bkk.hu/apps/menetrend/pdf/6100/20190204/b.pdf

Hétvégén:

Örs vezér tere -> Csömör, Gödöllő felé:https://bkk.hu/apps/menetrend/pdf/6100/20190204/c.pdf

Gödöllő, Csömör -> Örs vezér tere felé:https://bkk.hu/apps/menetrend/pdf/6100/20190204/d.pdf

 

(Forrás: https://www.facebook.com/godolloihev/posts/2105458499493304?__tn__=K-R)